Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Στα ύψη η αμόλυβδη λόγω Λιβύης


Στα 1,628 ευρώ το λίτρο διαμορφώθηκε την Πέμπτη (24/2) η μέση τιμή της βενζίνης...
στη χώρα μας, τη στιγμή που το βαρέλι του μπρεντ έφτασε να πωλείται στα 120 δολάρια, εξαιτίας των αναταραχών στη Λιβύη.

Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, η βενζίνη έφτασε να πωλείται ακόμα στο 1.85 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με το παρατήριο τιμών.


Την ίδια στιγμή, η τιμή του αργού έφτασε τα 103,41 δολάρια το βαρέλι και έκλεισε στα 100,95 δολάρια.


Οι αναλυτές προβλέπουν έκρηξη των τιμών στις διεθνείς αγορές, δεδομένου ότι η κοινωνικοπολιτική αναταραχή στη Λιβύη αναμένεται να έχει διάρκεια.


Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλάντιμιρ Πούτιν, λέγοντας πως η άνοδος των τιμών του πετρελαίου αποτελούν μια σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη.


Οι τιμές του αργού έφτασαν στα επίπεδα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, και σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται κι άλλη αύξηση που θα προκαλέσει αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων.


Η BNP Paribas προβλέπει ότι η μέση τιμή του αργού πετρελαίου θα κυμανθεί γύρω στα 117 δολάρια το βαρέλι για όλο το δεύτερο τετράμηνο του 2011, και μάλιστα αποκαλεί την πρόβλεψη αυτή “άκρως συντηρητική”.
Η Deutsche Bank αναφέρει πως αν το μπρεντ ξεπεράσει τα 120 δολάρια το βαρέλι τότε η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να καταρρεύσει.


“Τα επίπεδα αυτών των τιμών αποτελούν σοβαρή απειλή για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας” αναφέρει στην έκθεση του ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός.


Την ίδια στιγμή, εξαιτίας της ανόδου του πετρελαίου, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βίωσαν απώλειες στους γενικούς δείκτες τους .


Το Λονδίνο κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,6%, φτάνοντας στις 5886,16 μονάδες, ενώ ο Dax στη Γερμανία κατέγραψε απώλειες κατά 1,15%, φτάνοντας τις 7111,82 μονάδες.
Πηγή:24wro.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναζήτηση στο Staurodromi..