Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ


Ξεκινάμε με μια κλασική ελληνική συνταγή που είναι το παραδοσιακό φαγητό της ελληνικής οικογένειας την ημέρα του Ευαγγελισμού, την μέρα που γιορτάζουμε την επανάσταση του 1821, στις 25 Μαρτίου.
 







ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

ΥΛΙΚΑ: 1. ΕΝΑ ΚΙΛΟ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΠΑΣΤΟ
2. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ  3.ΑΛΕΥΡΙ  
4.ΧΥΜΟ ΛΕΜΟΝΙΟΥ  5.ΜΠΕΙΚΙΝ ΠΑΟΥΝΤΕΡ
  6.ΑΛΑΤΙ  7.ΜΙΣΟ ΚΙΛΟ ΠΑΤΑΤΕΣ ΒΡΑΣΜΕΝΕΣ
8.100 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΚΑΡΥΔΟΨΙΧΑ  9.5 ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟ 
10.30 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΞΥΔΙ  11.ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΝΑ ΦΛΙΤΖΑΝΙ)

Για 6-8 άτομα.
Παρόλο που τα φρέσκα ψάρια είναι η καλύτερη τροφή, ο παστός μπακαλιάρος από τις βόρειες θάλασσες με την ιδιαίτερη γεύση του είναι αγαπημένο φαγητό για τους έλληνες. Η ίδια συνταγή μπορεί να γίνει με στρογγυλό φιλέτο κατεψυγμένου μπακαλιάρου.


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ
Ξεπλένουμε τον μπακαλιάρο με άφθονο νερό και τον βάζουμε σε ένα μπωλ με νερό από το προηγούμενο βράδυ για να ξαλμυρίσει. Ενδιάμεσα του κάνουμε 5-6 αλλαγές του νερού του, γιατί αλλιώς θα είναι πολύ αλμυρός. Την άλλη μέρα στραγγίζουμε το μπακαλιάρο και τον σκουπίζουμε καλά, αφαιρούμε το δέρμα και τα κόκκαλα και τον τεμαχίζουμε σε μερίδες, ώστε να είναι έτοιμος για τηγάνισμα.


ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ
Φτιάχνουμε ένα αραιό κουρκούτι με αλεύρι και μπέικιν μπάουντερ. Προσθέτουμε αλάτι και λίγο λεμόνι. Βουτάμε ένα ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο κουρκούτι και τα τα τηγανίζουμε σε άφθονο καυτό ελαιόλαδο. Τα γυρίζουμε μια φορά να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας μέχρι το σερβίρισμα.


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑΣ
Πέρνουμε τις βρασμένες πατάτες και τις λειώνουμε με ένα γουδί. Όσο τις δουλεύουμε προσθέτουμε την καρυδόψυχα, το σκόρδο, το ξύδι και αλάτι. Όταν γίνει ένα ομοιογενές μείγμα αρχίζουμε και προσθέτουμε λάδι, λίγο - λίγο μέχρι να μας ικανοποιεί η υφή. Σκεπάζουμε τη σκορδαλία σε ένα μπωλ και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι τη στιγμή που θα την σερβίρουμε στο τραπέζι.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!!

1 σχόλιο:

Ελληνικό κρασί είπε...

φανταστικός Ελληνικός μεζές, συνοδέψτε τον με Ασύρτικο από το κτήμα Θεοδωρακάκου, περασμένο από βαρέλι 3 μήνες. Θα σας μείνει αξέχαστο!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναζήτηση στο Staurodromi..