Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Σαρωτικές συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ



Σαρωτικές συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα προβλέπει ο νέος χάρτης της ...




ανώτατης εκπαίδευσης που ετοιμάζεται αυτήν την περίοδο πυρετωδώς από παράγοντες του υπουργείου Παιδείας. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, το μοντέλο που προωθείται είναι η δημιουργία ιδρυμάτων – μαμούθ ανά περιφέρεια, με μια κεντρική διοίκηση και πολλά παραρτήματα, ώστε συνολικά να υπάρξει μονοψήφιος αριθμός ΑΕΙ σε όλη τη χώρα μέσα από την διοικητική ενοποίηση ιδρυμάτων.

Όπως αναφέρει σε πρωτοσέλιδό της η «Ελευθεροτυπία», άμεσα θύματα θα είναι τα ΤΕΙ που θα εξαφανιστούν σε τουλάχιστον Αττική, Θεσσαλονίκη, Πελοπόννησο και Κρήτη αφού θα απορροφηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα Ανώτατα Ιδρύματα και στην καλύτερη περίπτωση θα γίνουν τμήματά τους. Επίσης, ο διοικητικός μηχανισμός όλων των ΑΕΙ της χώρας θα συρρικνωθεί δραστικά, ώστε να μην υπάρχει περισσότερα από ένα μαμούθ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ανά διοικητική περιφέρεια της χώρας (έστω και αν θα έχει τμήματα σε πολλές πόλεις).

Κατά συνέπεια, το μοντέλο που προωθείται είναι η ενοποίηση όλων των ιδρυμάτων μιας περιφέρειας, όσα κι αν είναι αυτά, είτε πρόκειται για Πανεπιστήμια είτε για ΤΕΙ, η δημιουργία μιας κεντρικής διοίκησης σε ένα από τα ιδρύματα και υπαγωγή σε αυτό όλων των άλλων ως παραρτημάτων και η διατήρηση των εγκαταστάσεων των ενοποιημένων μονάδων τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο χωροταξικά και γεωγραφικά, με απώτερο στόχο όμως την δημιουργία μεγάλων πανεπιστημιουπόλεων.

Το τελικό σχέδιο και οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μετά το Πάσχα, με στόχο οι αλλαγές να εφαρμοστούν παράλληλα με την εφαρμογή του νέου συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναζήτηση στο Staurodromi..