Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ GOOGLE ΣΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΦΥΣΙΚΟ ROBERT BUNSEN

Σαν σήμερα 31 μαρτίου,πρίν από 200 χρόνια, γεννήθηκε ο γερμανός χημικό  Robert Bunsen.
Το όνομα του ταυτισμένο με τα χημικά στοιχεία καίσιο και ρουβίδιο αλλά και την φωσματοσκοπική ανάλυση και της φωτοχημείας.
 Η google αφιερώνει αυτή την μέρα στον πρωτοπόρο φυσικό και αλλάζει τον λογοτυπό της με ένα πολύχρωμο εργαστήριο χημείας.
 Ο Robert Bunsen στις πρώτες χημικές εργασίες του ασχολήθηκε με την κακοδυλική σειρά και ανακάλυψε το κακοδύλιο, χάνοντας το ένα του μάτι κατά την δειάρκεια των πειραμάτων.

Επίσης παρασκεύασε ηλεκτρολυτικά διάφορα μέταλλα όπως το μαγνήσιο, αλλά εφηύρε και πολλά  που βοήβουν στην καθημερινότητα μας όπως ο καυστήρας Bunsen, την αντλία κενού, τα θερμιδόμετρα. 
Ο Bunsen είναι ο εφευρέτης του ομώνυμου λύχνου φωταερίου και του ομώνυμου στοιχείου, που είναι μία ηλεκτρική στήλη από ψευδάργυρο και άνθρακα, το θερμιδόμετρο και άλλα όργανα.

Προσδιόρισε τις ιδιότητες των αερίων που εκλύονται από τις υψικαμίνους και υπέδειξε το υδροξείδιο του σιδήρου ως αντίδοτο σε δηλητηριάσεις από αρσενικό. Απομόνωσε ηλεκτρολυτικά το μαγνήσιο, το χρώμιο και διάφορα άλλα μέταλλα.
Δίδαξε στα πανεπιστήμια Μάρμπουργκ, Μπρεσλάου και Κάσελ και τελικά εγκαταστάθηκε στη Χαϊδελβέργη, όπου έκανε πολλές έρευνες και πειράματα.
Συνεργάστηκε με το Γερμανό φυσικό Κίρσχοφ και επινόησε τις πρώτες μεθόδους της φασματοσκοπικής ανάλυσης (1860), επίτευγμα που θεωρείται από τα σπουδαιότερά του. Το 1861 ανακάλυψε το ρουβίδιο και το καίσιο με φασματοσκοπική ανάλυση.

Πέθανε στη Χαϊδελβέργη το 1899.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναζήτηση στο Staurodromi..