Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

H επίδραση των φαρμάκων στον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών.


images
Οι βασικοί μηχανισμοί με τους οποίους τα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών είναι...
δύο και είναι οι εξής α) εκτεταμένος μεταβολισμός και απομάκρυνση της βιταμίνης D, προκαλώντας μια ελάττωση στην απορρόφηση του ασβεστίου και β) παρεμβολή στο μεταβολισμό του φυλλικού οξέος προκαλώντας έτσι μεγαλοβλαστική αναιμία.
Αντιεπιληπτικά φάρμακα όπως η φαινυτοίνη και η πριμιδόνη μπορούν να προκαλέσουν επιτάχυνση του μεταβολισμού της βιταμίνης D. Η ελάττωση της βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε ελαττωμένη απορρόφηση ασβεστίου με τελικό αποτέλεσμα την εμφάνιση οστεομαλακίας και ραχίτιδας. Ωστόσο αξίζει να τονισθεί ότι στους περισσότερους ασθενείς η επαρκής διαιτητική πρόσληψη βιταμίνης D κάνει περιττή τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D.
Από την άλλη πλευρά συμπληρώματα φυλλικού οξέος μπορούν να προκαλέσουν μειωμένα επίπεδα αντιεπιληπτικών στο αίμα και κατά συνέπεια μειωμένη αντιεπιληπτική δράση.
Φάρμακα ανταγωνιστές του φυλλικού οξέος όπως η μεθοτρεξάτη και η πυριμεθανίνη εμποδίζουν στη σύνθεση πουρινών.
Η ισονιαζίδη και η υδρολαζίνη δυσκολεύουν το μηχανισμό της βιταμίνης Β6 και τα κουμαρινικά αντιπηκτικά ανήκουν στην κατηγορία των ανταγωνιστών της βιταμίνης Κ.
Οι ασθενείς με προβλήματα πηκτικότητας πρέπει να αποφεύγουν την προσθήκη στο διαιτολόγιό τους αρκετών  πράσινων λαχανικών και γενικών πλούσιων σε βιταμίνη Κ διότι στην  αντίθετη περίπτωση δημιουργούνται προβλήματα στην ορθή ρύθμιση της δοσολογίας των αντιπηκτικών.
Με τιμή.
Κουτσομυτόπουλος Χάρης.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

newsdiet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναζήτηση στο Staurodromi..