Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Έφτιαξαν αμφιβληστροειδή από βλαστοκύτταρα




Ένα τμήμα του ματιού που παίζει ζωτικό ρόλο στην όραση, δημιούργησαν Ιάπωνες επιστήμονες στο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα από ζώα – ένα επίτευγμα που δίνει ελπίδες στους τυφλούς και σε όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα οράσεως.


Σύμφωνα με έκθεσή τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature», η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για να δημιουργηθεί τελικά ολόκληρο μάτι στο εργαστήριο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν βλαστικά κύτταρα από ποντίκια. Τα βλαστικά κύτταρα είναι τα αρχέγονα, ανώριμα κύτταρα, τα οποία μετατρέπονται σε οποιοδήποτε είδος ιστού.

Χρησιμοποιώντας το κατάλληλο μίγμα θρεπτικών συστατικών, κατόρθωσαν να «κατευθύνουν» τα βλαστοκύτταρα ώστε να μετατραπούν σε έναν συνθετικό αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η μέθοδός τους θα μπορεί να χρησιμοποιείται για την παραγωγή ατελείωτων σειρών αμφιβληστροειδικών κυττάρων ή ολόκληρων αμφιβληστροειδών χιτώνων, που θα μπορούν να μεταμοσχεύονται σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα οράσεως εξ αιτίας βλάβης στον αμφιβληστροειδή.

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού και περιέχει τα κύτταρα (λέγονται ραβδία και κονία) όπου εστιάζεται το φως για να μετατραπεί σε εικόνες, οι οποίες στη συνέχεια αποστέλλονται μέσω των οπτικών νεύρων στον εγκέφαλο για να ερμηνευτούν.

Οι βλάβες σε αυτόν μπορούν να στερήσουν την όραση. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι νοσήματα του αμφιβληστροειδή, τα οποία αποτελούν συνηθισμένη αιτία τυφλώσεως στους ηλικιωμένους.

Μια αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας έχει ήδη λάβει άδεια για να αρχίσει μελέτες σε ανθρώπους με μια πειραματική θεραπεία με βλαστοκύτταρα.

Στην ιαπωνική μελέτη, τα καλλιεργημένα βλαστοκύτταρα οργανώθηκαν μόνα τους σε μια τρισδιάστατη, πολύπλοκη δομή που έμοιαζε πολύ με το εμβρυϊκό μάτι – γεγονός που εξέπληξε τους ερευνητές και τους δίνει βάσιμες ελπίδες ότι η μεταμόσχευση αμφιβληστροειδούς θα αποτελεί πραγματικότητα στο εγγύς μέλλον.

araxtoikailight

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναζήτηση στο Staurodromi..