Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Sex….Βγάλε το Ζώο απο Μέσα σου!

image
Οι επιστήμονες αρχίζουν να πιστεύουν στην ισχύ της επιλογής ερωτικού συντρόφου από τα θηλυκά. Τυπικά είναι δικός τους ο τελευταίος λόγος στο σεξ. Ετσι επιλέγουν, για παράδειγμα, το πουλί με τα πιο λαμπερά φτερά ή το βάτραχο που κάνει το πιο δυνατό κουάξ κουάξ. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο είναι πιθανό να επιλέγουν και οι γυναίκες για σύντροφο εκείνον που το πέος του προκαλεί τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση απ’ όλα.

H μυστική επιλογή των θηλυκών
Το θέμα είναι ότι, σε γενικές γραμμές, τα θηλυκά δεν παρατηρούν το πέος του αρσενικού για να αποφασίσουν αν θα κάνουν σεξ μαζί του ή όχι, γι’ αυτό και στους επιστήμονες παρέμενε άγνωστος ο μηχανισμός επιλογής ερωτικού συντρόφου. Μέχρι τη στιγμή που ο ερευνητής William G. Eberhard από το Πανεπιστήμιο της Κόστα Ρίκα χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ως «μυστική επιλογή των θηλυκών». Το σκεπτικό είναι ότι η ανατομία των θηλυκών έχει δομές κι επιπλέον επιτρέπει διαδικασίες επιλογής του δυνατότερου σπέρματος.
Στόχος είναι η προσέγγιση του ωαρίου και σύμφωνα με τα ακριβή λεγόμενα του Eberhard «το πέος έχει εξελιχτεί σε εσωτερικό μηχανισμό ερωτοτροπίας, που καθοδηγεί την επιλογή του θηλυκού». Κάνοντας τις κατάλληλες κινήσεις, το αρσενικό μπορεί να θέσει σε λειτουργία συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες, που διευκολύνουν τη μετακίνηση του σπέρματος. Μπορεί επίσης να αφήσει το θηλυκό τόσο ικανοποιημένο ή αποκαμωμένο, που να αποφεύγει οποιαδήποτε μελλοντική επαφή με άλλο αρσενικό.
Από τη στιγμή που είναι εφικτό ένας νέος, βελτιωμένος μηχανισμός φλερτ να αυξήσει τις πιθανότητες να είναι το συγκεκριμένο αρσενικό που θα δώσει ζωή στη νέα γενιά, το γονίδιο αυτού του μηχανισμού εξαπλώνεται με φυσικό τρόπο. Ετσι τα γεννητικά όργανα των αρσενικών εξελίσσονται γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο στοιχείο της φυσιολογίας των μελών του ζωικού βασιλείου.
Η απόδειξη ότι αυτή η διαδικασία πηγάζει ουσιαστικά από την επιλογή συντρόφου από μέρους του θηλυκού φαίνεται τελικά αδιάσειστη. Παρεκκλίσεις από αυτήν τη συμπεριφορά καταγράφονται μόνο σε εκείνες τις περιπτώσεις, που κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Για παράδειγμα, σε είδη που δεν κάνουν σεξ, όπως ψάρια που αποθέτουν τα αυγά και το σπέρμα τους στον ωκεανό, προκειμένου να γίνει η γονιμοποίηση, οπότε δεν χρειάζεται να έχουν εντυπωσιακά αναπαραγωγικά όργανα. Αλλη ένδειξη είναι ότι το γεννητικό σύστημα εξελίσσεται δύο φορές πιο γρήγορα σε εκείνα τα είδη, που το θηλυκό συνουσιάζεται με περισσότερους από έναν ερωτικούς συντρόφους. Σε αυτά τα είδη, η ανάγκη επικράτησης βάζει σε πλεονεκτική θέση το αρσενικό, που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στο θηλυκό το κάτι παραπάνω.
Σπανίως επιτυγχάνεται συμφωνία των στόχων αρσενικού και θηλυκού. Το πιθανότερο είναι ότι το θηλυκό αναζητά πολλούς συντρόφους με διαφορετικά χαρακτηριστικά, προκειμένου να εξασφαλίσει γονιδιακή ποικιλία για τους απογόνους του. Την ίδια στιγμή, το αρσενικό επιδιώκει να παρακινήσει το θηλυκό να αναπαραγάγει μόνο τους δικούς του απογόνους. Πρόκειται για διαρκή αγώνα. Το μόριο του αρσενικού αλλάζει, έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί το θηλυκό για να επιτύχει το σκοπό του, ενώ το σύστημα αναπαραγωγής του θηλυκού δημιουργεί τις κατάλληλες αντιστάσεις. Εκείνος αναπτύσσει το πέος του για να την κερδίσει και να την κρατήσει για πάντα, ενώ εκείνη βγάζει αγκάθια για να τον απωθήσει. Στη συνέχεια εκείνος ανακαλύπτει τον τρόπο να κρατηθεί από τα αγκάθια της και να πετύχει εντονότερη έλξη στη διάρκεια του σεξ.
Υπάρχει μία ολόκληρη ομάδα επιστημόνων, που θεωρεί το σεξ ένα είδος διαμάχης ανάμεσα στα φύλα. Αυτή η ομάδα επικεντρώνει πολλές φορές την έρευνα σε είδη, των οποίων τα γεννητικά συστήματα δεν εξυπηρετούν απαραιτήτως το σκοπό της ευχαρίστησης. Σε πολλές περιπτώσεις είναι ο τρόπος να βγάλουν το θηλυκό νοκ άουτ. Ισως έτσι εξηγείται η ύπαρξη των μυτερών προεξοχών του πέους από το λεμούριο και κάποιων πιθήκων. Μάλιστα κάποια αρσενικά εμφανίζουν την τάση να αυτοκαταστρέφονται. Οπως η αρσενική μέλισσα, που τη στιγμή της κορύφωσης εκτοξεύει με ένα ηχηρό «κρακ» το μόριό της στη θηλυκή και φράζει τη δίοδο σε άλλα αρσενικά.
Είναι ο κόσμος στον οποίον τα γεννητικά όργανα είναι εξοπλισμένα με εκτοξευτές, λοστούς και σύριγγες, ακόμα και δηλητήρια. Οι Gοran Arnqvist και Locke Rowe, στο πρόσφατο βιβλίο τους Sexual Conflict περιγράφουν ένα είδος αράχνης της Νοτιοδυτικής Αμερικής. Πρόκειται για την Atrax Robustus, της οποίας το αρσενικό πλησιάζει κρυφά το θηλυκό και το ψεκάζει με ένα χημικό. Το πιο πιθανό είναι ότι πρόκειται για συστατικό του σπέρματός του. Το θηλυκό υπνωτίζεται και το αρσενικό προχωρά στη σεξουαλική πράξη. Γιατί τόση βιαιότητα; Δεν είναι μόνο ότι το θηλυκό είναι πιο μεγαλόσωμο από το αρσενικό. Είναι και το γεγονός ότι το θηλυκό παραμονεύει στον ιστό του για τροφή. Χωρίς τη χρήση της ναρκωτικής ουσίας, το αρσενικό κινδυνεύει, αντί για πατέρας, να γίνει μακαρίτης.
Tα χρόνια της βιαιότητας
Οταν ο Cole Porter έγραψε το τραγούδι του Let's Fall in Love είχε στο νου του την πράξη, με την οποία τα δύο φύλα γίνονται ένα. Σήμερα, όμως, ζούμε σε σκληρότερους καιρούς κι αυτές οι καταστάσεις είναι σπάνιες. Αντί για τον Φρεντ Αστερ και την Τζίντζερ Ρότζερς, που κατέληγαν να αγκαλιάζονται τρυφερά στη σάλα του χορού, το σεξ θυμίζει βίαιο χορό. Αρσενικό και θηλυκό μάχονται, σύμφωνα με τη δαρβινική θεωρία, με στροφές και σπρωξίματα για το ποιος θα επικρατήσει.
Το ζητούμενο είναι αν ο άνθρωπος σχετίζεται με όλα αυτά κι αν ναι, με ποιον τρόπο, γιατί είναι γεγονός ότι τα ανθρώπινα γεννητικά όργανα είναι πολύ απλά συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα άλλων ειδών. Εξάλλου, όσο κι αν σε απογοητεύω, το ξέρεις ότι δεν είναι και τόσο συνηθισμένο οι γυναίκες να κάνουν συγχρόνως σεξ με τρεις ή τέσσερις άντρες διαδοχικά. Κατά συνέπεια και οι άντρες δεν νιώθουν τόσο έντονο ανταγωνισμό, ώστε να βγάζουν εξογκώματα ή να γεμίζουν με φανταχτερά πούπουλα, προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του θηλυκού.
Το πέος σου όμως εμφανίζεται να είναι μεγαλύτερο από το προσδοκώμενο για είδη του μεγέθους μας. Ο ασημόραχος γορίλας, για παράδειγμα, ζυγίζει περίπου 180 κιλά και το πέος του ίσα που φτάνει τα 5 εκατοστά σε στύση! Το γεγονός ότι είναι τόσο προικισμένοι οι άντρες μπορεί να είναι αποτέλεσμα της εξελικτικής διαδικασίας, πράγμα που σημαίνει είτε ότι το μεγάλο πέος ήταν πιο τρομακτικό κι επικρατούσε στη διαμάχη των αρσενικών είτε ότι οι προ-προ-προγιαγιάδες μας το προτιμούσαν μεγάλο.
Xημικός πόλεμος
Φαίνεται ότι οι άνθρωποι, όπως και τα ζώα, ενδιαφέρονται πολύ για τη γενετική καινοτομία και εξέλιξη. Ισως γι’ αυτό άντρες και γυναίκες εμφανίζουν τελευταία όλη αυτήν τη μανία με την περιποίηση ή την αφαίρεση του ηβικού τριχώματος. Ακόμα κι αν ξεπερνά τα όρια της εξελικτικής θεωρίας, η ανάγκη να προσφέρει ο καθένας στον ερωτικό σύντροφό του κάτι ξεχωριστό μπορεί να γίνει αφορμή εκκεντρικής και ίσως αφύσικης συμπεριφοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το piercing των γεννητικών οργάνων, που σε πολλές περιπτώσεις γίνεται με στόχο τη μεγέθυνση της σεξουαλικής απόλαυσης και των δύο συντρόφων.
Επίσης, είναι πολύ πιθανό τα χαρακτηριστικά του αναπαραγωγικού συστήματος των συνηθισμένων αντρών και γυναικών να προσαρμόζονται το ένα στο άλλο. Απλώς, λόγω της έξαψης της στιγμής, οι αλλαγές δεν γίνονται πάντοτε αντιληπτές. Ας πούμε, το ανθρώπινο σπέρμα είναι μία χημική σύνθεση πρωτεϊνών, που, ως γνωστόν, μπορεί να επηρεάσει το γυναικείο ορμονικό και ανοσοποιητικό σύστημα - πολλές από τις πρωτεΐνες του περνούν τα τοιχώματα του κόλπου και καταλήγουν στο αίμα με άγνωστα πολλές φορές αποτελέσματα. Σε κάποια είδη, οι πρωτεΐνες του σπέρματος κατευθύνονται στον εγκέφαλο των γυναικών, με αποστολή να μειώσουν το ενδιαφέρον τους για συνεύρεση με άλλα αρσενικά. Αυτό που μένει είναι να διερευνηθεί αν ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνεται μια γυναίκα στον ερωτικό σύντροφό της εξαρτάται από τη χρήση ή μη προφυλακτικού.
Κάποιες από τις πρωτεΐνες του σπέρματος ενθαρρύνουν τη συνεργασία και το συγχρονισμό των φύλων κατά τη σεξουαλική πράξη, ενώ άλλες στοχεύουν εξ ολοκλήρου στην πρόκληση συγκρούσεων. Εκείνη δημιουργεί αντισώματα για να αντιμετωπίσει τη δύναμη που έχει το σπέρμα του κι εκείνος με τη σειρά του προσπαθεί με όπλο τον ψευδάργυρο του σπέρματός του να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημά της. Αντρες και γυναίκες παράγουν χημικά και τα χρησιμοποιούν στην προσπάθειά τους να αμυνθούν στον «αντίπαλο». Οι Arnqvist και Rowe αναρωτιούνται μήπως τελικά, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, άντρες και γυναίκες επιδίδονται σε πόλεμο χημικών.
Σεξ με εικόνες
Ομοίως μπορεί να επιτελούνται και διαδικασίες για την προσαρμογή της ανατομίας των γεννητικών συστημάτων και να μην το γνωρίζουμε. Ακόμα και για τους επιστήμονες δεν είναι τόσο απλό να μελετήσουν το συγκεκριμένο ζήτημα. Στις αρχές του ’90, μία ολλανδική έρευνα έπεισε κάποια ζευγάρια να κάνουν σεξ μέσα σε μαγνητικό τομογράφο, που πρόβαλε με εικόνες τις σκέψεις τους. Στόχος ήταν ο εντοπισμός και η καταγραφή των διεργασιών, που λαμβάνουν χώρα στον ψυχισμό του ανθρώπου στο σεξ την πρώτη φορά.
Για τα περισσότερα ζευγάρια όλο αυτό ήταν τρομερά αγχωτικό, καθώς εκτός του ότι έκαναν σεξ μες στο θάλαμο του μαγνητικού τομογράφου -με υπόκρουση τον συνεχή βόμβο του μηχανήματος- έπρεπε να μένουν ακίνητοι για 52 δευτερόλεπτα ανά εικόνα, λες και τους έπιαναν επ' αυτοφώρω. Βάλε στη θέση τους τον εαυτό σου. Σκέψου να υποβάλλεσαι σε αυτήν τη διαδικασία, ενώ μάλιστα γνωρίζεις ότι πίσω από το κουρτινάκι του παραθύρου στο πλάι σου είναι συγκεντρωμένοι ανυπόμονοι επιστήμονες, που παρατηρούν τις εικόνες και καταγράφουν κάθε λεπτομέρεια. Μόνο ένα ζευγάρι πλανόδιων ακροβατών, εξασκημένων να δουλεύουν σε συνθήκες έντονης πίεσης και άγχους, κατάφερε να ανταποκριθεί στην περίσταση. Τη δεύτερη φορά που πραγματοποιήθηκε το πείραμα, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, οι επιστήμονες φάνηκαν πιο τυχεροί. Τους ευνοούσαν άλλωστε οι εξελίξεις που είχαν σημειωθεί στην τεχνολογία των αξονικών τομογράφων και το γεγονός ότι είχε ανακαλυφθεί το Viagra.
Από τη θεωρία στην πράξη
Οι ερευνητές ανέφεραν, μεταξύ άλλων, στα συμπεράσματά τους ότι οι άνθρωποι έχουν παρανοήσει ακόμα και τη βασική θέση των γεννητικών οργάνων στο σεξ. Το πέος δεν είναι ολόισιο στη μέση της πράξης, όπως το έχει ζωγραφίσει ο Da Vinci, ούτε σχηματίζει S κατά τη διείσδυση στον κόλπο, όπως πιθανολογούσαν οι επιστήμονες του 20ού αιώνα. Αντιθέτως, σε κάθε δοξασία, ο μαγνητικός τομογράφος έδειξε ότι το πέος σχηματίζει γωνία 120° με τον γυναικείο κόλπο, σαν το φτερό ενός μπούμερανγκ που πετυχαίνει διάνα και ασκεί πίεση στο μπροστινό και γεμάτο νευρικές απολήξεις τοίχωμα του κόλπου. Η έρευνα παρέλειψε ακόμα μία φορά να καταγράψει τις γυναικείες αντιδράσεις, αφού ο τρέχων εξοπλισμός δεν είχε τη δυνατότητα να καταδείξει τις σημαντικές λεπτομέρειες. Κανείς μέχρι σήμερα δεν επιχείρησε να επαναλάβει το πείραμα.
Αλλάζουν πραγματικά τη ζωή μας τέτοιου είδους στοιχεία; Μας ωφελεί να συλλέγουμε ένα σωρό πληροφορίες για το πώς κάνουν σεξ πεταλούδες, πουλιά και αράχνες; Εννοείται πως ναι.
Ο Eberhard υποστηρίζει ότι είναι πολύ πιθανό η κατανόηση των εσωτερικών διεργασιών της σεξουαλικής πράξης να βοηθήσει τα ζευγάρια στην επιτυχή έκβαση της τεχνητής γονιμοποίησης. Η ταυτόχρονη εξελικτική πορεία των δύο φύλων πιθανότατα προκάλεσε καλύτερη προσαρμογή του πέους στον κόλπο. Εφάπτεται λοιπόν καλύτερα ακόμα κι από το ιατρικό εργαλείο, που χρησιμοποιείται κατά την προετοιμασία του γυναικείου σώματος για τη σύλληψη. Με τη βελτίωση της προσαρμογής των γεννητικών οργάνων, κατά τα λεγόμενα του Eberhard, αυξάνονται και οι πιθανότητες να πετύχει η τεχνητή γονιμοποίηση, εφόσον το σεξ ακολουθήσει άμεσα.
Σε τι χρησιμεύουν όλα αυτά σε εμάς τους υπόλοιπους, που το μόνο που θέλουμε είναι να βάλουμε φωτιά στα σεντόνια και να περάσουμε καλά; Ταύτιση και σύγκρουση στόχων αντρών και γυναικών είναι βασικά κομμάτια στο παζλ των ερωτικών σχέσεων. Στη ζωή κάθε ταιριαστού ζευγαριού υπάρχουν στιγμές ευχάριστου, γλυκού σεξ και στιγμές άγριου σεξ. Και τα δύο χρειάζονται στη σχέση, αφού το καθένα προσφέρει διαφορετική οπτική της απόλαυσης. Η αντίληψη ότι πρέπει να γίνονται οι δύο ένας ακούγεται σαν κάτι περισσότερο από θρησκευτική επιταγή ή δαρβινική προφητεία για το πώς γίνεται η επανασύνδεση του DNA στους απογόνους μας. Είναι αυτό που νιώθουμε όταν η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα θολώνει και μένει μόνο ο συγχρονισμός ψυχής και σώματος.
Είτε πρόκειται για άγριο είτε για τρυφερό σεξ, οι άντρες μπορούν να πάρουν ένα σπουδαίο μάθημα από τη μελέτη του Eberhard για τα γεννητικά όργανα που συναντώνται στο ζωικό βασίλειο. Το πρώτο είναι σχεδόν αυτονόητο: το πέος σου υπάρχει για να προσφέρει στη σύντροφό σου, το λιγότερο, τόση ευχαρίστηση όση και σε σένα. Να σου υπενθυμίσω ότι, σε όλη την εξελικτική πορεία της ζωής, η ικανοποίηση του θηλυκού φαίνεται να έχει προτεραιότητα.
Το δεύτερο είναι ότι από τη στιγμή που ακόμα και αράχνες και ψύλλοι επικεντρώνουν την προσοχή τους στο ταίρι τους μπορείς κι εσύ να κάνεις το ίδιο. Εχεις στη διάθεσή σου όσο χρόνο χρειαστείς. Επιδίωξε τη μεγαλύτερη δυνατή οπτική επαφή μαζί της στη διάρκεια του σεξ. Παρατήρησε όλα τα σημάδια: την κίνηση του σώματός της, τις έντονες εναλλαγές του ρυθμού αναπνοής, τις αργές κι εκστατικές εκπνοές της. Νιώσε σαν καλός φυσιογνώστης, που διερευνά τον άγνωστο κόσμο των άλλων ζωντανών οργανισμών. Ανακάλυψε ότι τη μεγαλύτερη ικανοποίηση τη νιώθεις όταν καταφέρνεις να διακρίνεις τα δυσδιάκριτα.

by SociaLMagazinE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναζήτηση στο Staurodromi..