Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Σοκ σε όλο τον κόσμο για τη σφαγή στη Λιβύη


Άρχισε η ειδική σύνοδος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τη Λιβύη, κατά τη διάρκεια της οποίας...
τα μέλη του θα αποφασίσουν για τον αποκλεισμό της χώρας από τον οργανισμό. Τα 47 μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνεδριάζουν με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υποστηρίζεται από πολλά μέλη, τη στιγμή που ενισχύονται οι διεθνείς πιέσεις επί του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι για την άγρια καταστολή της εξέγερσης που άρχισε στις 15 Φεβρουαρίου.
Το Συμβούλιο θα αποφασίσει επίσης επί ενός κειμένου με το οποίο καταδικάζονται "οι μαζικές και συστηματικές παραβιάσεις" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη, όπου οι ένοπλες επιθέσεις κατευθύνονται εναντίον πολιτών και, κατά συνέπεια, ζητεί την αποπομπή της χώρας από τον οργανισμό, του οποίου είναι μέλος από τον Μάιο του 2010. Τότε η Λιβύη είχε εκλεγεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών μελών, εξασφαλίζοντας 155 ψήφους από τις 192 χώρες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια μυστικής ψηφοφορίας. Το σχέδιο απόφασης ζητεί επίσης την αποστολή ανεξάρτητης ομάδας έρευνας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ η οποία θα αποτιμήσει τις βιαιότητες, που μπορούν να καταγραφούν ως "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας". Τέλος, ζητεί από τις λιβυκές αρχές "να σεβασθούν τη θέληση του λαού" και τις προσδοκίες του.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, δήλωσε στη Γενεύη ότι η πλήρης περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών των Λίβυων είναι το αίτιο της εξέγερσης. "Η βάρβαρη και σοκαριστική σημερινή κατάσταση είναι το άμεσο αποτέλεσμα της πλήρους περιφρόνησης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των Λίβυων που χαρακτήρισε τέσσερις δεκαετίες εξουσίας του σημερινού καθεστώτος", εξήγησε ενώπιον της συνόδου η ύπατη εκπρόσωπος, αφού προηγουμένως εξέφρασε την ανησυχία της για την καταστολή της εξέγερσης στη Λιβύη "με χιλιάδες νεκρούς". "Κατά συνεχή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η καταστολή στη Λιβύη εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών ενισχύεται με ανησυχητικό τρόπο", εξήγησε η Νάβι Πιλάι κάνοντας λόγο για "μαζικές σφαγές, αυθαίρετες συλλήψεις, κρατήσεις και βασανισμούς των διαδηλωτών...σύμφωνα με ορισμένες πηγές, χιλιάδες άνθρωποι έχουν τραυματισθεί ή σκοτωθεί", είπε η ύπατη εκπρόσωπος.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζονται για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη, ώστε να απαγορευθούν οι πτήσεις λιβυκών πολεμικών αεροσκαφών, εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δώσει το "πράσινο φως", δήλωσε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.
Οι Ευρωπαίοι προετοιμάζουν "επείγοντα σχέδια" για τον έλεγχο του λιβυκού εναερίου χώρου, όμως "η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται κατ΄αρχήν μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών" που να επιτρέπει την επιβολή της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας των χωρών της ΕΕ στο Γκέντελε της Ουγγαρίας. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ προειδοποίησε σήμερα ότι η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων στη Λιβύη "κινδυνεύει να καταρρεύσει", ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις φοβούνται ότι πολλοί κάτοικοι της χώρας δεν είναι σε θέση να φύγουν από τη χώρα.
Στη Ρώμη, ο υπουργός Άμυνας της ιταλικής κυβέρνησης Ιγκνάτσιο Λα Ρούσα δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky TG-24 ότι η Ρώμη "ετοιμάζει στρατιωτική επιχείρηση" για την απομάκρυνση των Ιταλών που έχουν παγιδευθεί χωρίς τρόφιμα στη νοτιο-ανατολική Λιβύη.
Η Γαλλία και η Βρετανία έχουν προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης που προβλέπει την επιβολή "συνολικού εμπάργκο όπλων και κυρώσεων" στη Λιβύη, καθώς και την υποβολή αιτήματος προς "το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την δίωξη των μελών της λιβυκής ηγεσίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μισέλ Αλιό-Μαρί. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα στις 15.00 (ώρα Νέας Υόρκης, 22.00 ώρα Ελλάδος) για να συζητήσει τη γαλλο-βρετανική πρόταση. Στην περίπτωση της Λιβύης, η σύγκληση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ συγκαλεί για σήμερα το απόγευμα έκτακτη σύνοδο της Ατλαντικής Συμμαχίας για τη Λιβύη, για να συζητήσει με τους υπουργούς Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την απομάκρυνση των ξένων υπηκόων από τη Λιβύη και την προσφορά βοήθειας προς όσους έχουν ανάγκη στη Λιβύη.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία προσπαθεί απεγνωσμένα να κρατηθεί στην εξουσία μετά τη λαϊκή εξέγερση, διέταξε την μαζική διανομή χρημάτων με την μορφή αύξησης μισθών και επιδομάτων για την αγορά τροφίμων, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κάθε οικογένεια θα λάβει 400 δολάρια για να μπορέσει να καλύψει το αυξημένο κόστος των τροφίμων, ενώ οι μισθοί για κάποιες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων υπαλλήλων θα αυξηθούν κατά 150%.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνικές επαφές με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, με θέμα συζήτησης, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, το " φάσμα των επιλογών ", που έχουν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση στη Λιβύη.
Ο Ομπάμα μίλησε ξεχωριστά, με το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέϊβιντ Κάμερον, με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
"Οι ηγέτες συζήτησαν το φάσμα των επιλογών που έχουν τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ, για να καταστήσουν την κυβέρνηση της Λιβύης υπεύθυνη για τις πράξεις της, αλλά και τις δυνατότητες πού υπάρχουν για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της χώρας της Β.Αφρικής " ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος , ενημερώνοντας για το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών.
Η Ελβετία αποφάσισε να μπλοκάρει τα περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως έχουν στη χώρα ο Μουάμαρ Καντάφι και το περιβάλλον του.
Ο Λίβυος ΥΠΕΞ αρνήθηκε, την ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία, ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, του ηγέτη της χώρας Μουάμαρ Καντάφι.
"Απαιτούμε από την Ελβετία να αποδείξει ότι ο αδελφός του ηγέτη μας έχει κεφάλαια η τραπεζικές καταθέσεις στις τράπεζές της ή σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα στον κόσμο ",αναφέρει στην ανακοίνωσή του ό Λίβυος υπουργός ο οποίος επιφυλάχθηκε των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας του απέναντι στην ελβετική κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για εχθρότητα απέναντι στη Λιβύη και τον ηγέτη της Μουάμαρ Καντάφι.


Εν τω μεταξύ, ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι απευθύνθηκε χθες στους κατοίκους της πόλης Ζαουίγια, δυτικά της Τρίπολης. Ισχυρές δυνάμεις του λιβυκού στρατού έχουν αναπτυχθεί στην πόλη αυτή, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων δυτικά της πρωτεύουσας.
Στρατεύματα πιστά στον Λίβυο ηγέτη επιτέθηκαν εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πόλη Ζαουίγια. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο πως η πόλη έχει μετατραπεί σε "σφαγείο" και πως είναι δύσκολο να πει κανείς πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί.
Συνολικά, 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 44 τραυματίστηκαν στη Ζαουίγια, σύμφωνα με την εφημερίδα Κουρίνα. Επικαλούμενη ιατρικές πηγές, η εφημερίδα κάνει λόγο για "σφοδρή ανταλλαγή πυρών" που εμπόδισε τους τραυματίες να φτάσουν στα νοσοκομεία. Υποστηρίζει μάλιστα ότι ορισμένοι απομακρύνουν τους τραυματισμένους συγγενείς τους από τα νοσοκομεία, επειδή φοβούνται μήπως πέσουν στα χέρια των "ταξιαρχιών ασφαλείας", δηλαδή των υποστηρικτών του Καντάφι.
Νωρίτερα, ανακοίνωση της επιτροπής του Λιβυκού Λαού για τη Γενική Ασφάλεια, με την οποία ζητείται από τους διαδηλωτές να παραδώσουν τα όπλα τους, μετέδωσε η λιβυκή τηλεόραση. Όπως αναφέρθηκε, «όποιος παραδώσει το όπλο του και δείξει μεταμέλεια, θα εξαιρεθεί από δικαστικές διώξεις». Η επιτροπή καλεί τους πολίτες να συνεργαστούν και να δώσουν πληροφορίες για τα πρόσωπα που ηγήθηκαν της νεολαίας, τους προμήθευσαν με όπλα, χρήματα, τοξικές ουσίες και παραισθησιογόνα χάπια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής, όποιος συνεργαστεί, θα λάβει αμοιβή.


Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, ο Μουαμάρ Καντάφι έχει χάσει τον έλεγχο μεγάλων περιοχών του ανατολικού τμήματος της χώρας, πλούσιων σε πετρέλαιο, αλλά παραμένει αποφασισμένος να καταπνίξει την εξέγερση με οποιοδήποτε κόστος, σε πείσμα της κατακραυγής της διεθνούς κοινότητας, η οποία ετοιμάζει μαζική έξοδο ξένων υπηκόων από τη Λιβύη.


Από τις 15 φεβρουαρίου, 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, οι περισσότεροι στην Βεγγάζη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας. Ωστόσο, η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) έκανε λόγο για τουλάχιστον 640 νεκρούς, 275 στην Τρίπολη και 230 στη Βεγγάζη, ενώ ο Γάλλος γιατρός Ζεράρ Μπιφέ, που μόλιες εγκατέλειψε τη Βεγγάζη, έκανε λόγο για "περισσότερους από 2.000 νεκρούς" μόνο στην πόλη της Βεγγάζης.


Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών φαίνεται ότι ελέγχουν το ανατολικό τμήμα της χώρας, από τα σύνορα με την Αίγυπτο μέχρι την κοινότητα Αζνταμπίγια, ζώνη που περιλαμβάνει το Τομπρούκ, τη Ντέρνα και τη Βεγγάζη, σύμφωνα με μαρτυρίες δημοσιογράφων και κατοίκων.


Στην Τρίπολη, παρά τις εκκλήσεις του Καντάφι, μόνο μερικές δεκάδες υποστηρικτές του καθεστώτος του παρήλασαν υπό το βλέμμα λίγων αστυνομικών και ανδρών οπλισμένων με καλάσνικοφ. Τα περισσότερα καταστήματα παρέμειναν κλειστά, αλλά μεγάλες ουρές σχηματίσθηκαν μπροστά από φούρνους και πρατήρια καυσίμων, ενώ όλες οι οικονομικές δραστηριότητες έχουν παραλύσει.


Στο αεροδρόμιο, η κατάσταση είναι χαώδης, καθώς επιβάτες δίνουν μάχη για μία θέση στα αεροπλάνα, σύμφωνα με τον πιλότο ενός αεροπλάνου της Μάλτας που επέστρεψε από την Τρίπολη.


Πολλές χώρες έχουν αρχίσει επιχειρήσεις απομάκρυνσης των ξένων υπηκόων από τη Λιβύη. Ασιατικές χώρες προετοιμάζουν τεράστιες επιχειρήσεις απομάκρυνσης 100.000 Ασιατών εργαζομένων εν μέσω χάους.
newsbomb.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναζήτηση στο Staurodromi..