Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Κατεστραμμένη απο τα χρέη η Ιρλανδία


"Ο ουρανός της Ιρλανδίας ήταν ένας ωκεανός από σύννεφα και φως", σήμερα είναι ένας ωκεανός από ομόλογα και χρέη. Το 2000 οι ιρλανδικές τράπεζες ιδιωτικοποιή- θηκαν και χρεώθηκαν με ένα χρέος 12 φορές το ΑΕΠ της χώρα. Όλοι γνωρίζουν πως κατέληξε η ισλανδική περιπέτεια της Βόρειας Θάλασσας. Οι επενδυτικές τράπεζες έκλεισαν και όλοι επέστρεψαν στο ψάρεμα του μπακαλιάρου.

Τώρα η Ιρλανδία διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το Δουβλίνο μελαγχολικό θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει εκ νέου τις τράπεζές της ενόψει των stress tests της Πέμπτης. Πως; Σε αυτό το σημείο θα μετατρέψει τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί από την τελευταία ιδιωτική τράπεζα που αντιμετωπίζει δυσκολίες, σε μετοχές, κινήσεις που μπορούν να οδηγήσουν το ιρλανδικό κράτος σε χρεοκοπία.

Για να το αποφύγει αυτό Δουβλίνο αυτή τη φορά πρέπει να μιμηθεί την Ισλανδία (που δεν είναι μέλος της ΕΕ) η οποία, έχοντας μάθει το μάθημά της, αποφάσισε να αναδιάρθρωση το χρέος (δηλαδή να μην το εγγυάται πλέον και να κάνει ένα haircut, ένα κούρεμα στο κεφάλαιο και στην απόδοση). Με άλλα λόγια να μην αναλάβει το κράτος όλο το κόστος, αλλά να βάλει τους επενδυτές των τραπεζών που δεν είχαν χρηστή διαχείριση να πληρώσουν το τίμημα γι' αυτό.

Όμως δεν θα γίνει έτσι και όποιος έπαιξε πάνω στον moral hazard, στον ηθικό κίνδυνο, θα κερδίσει και αυτή την παρτίδα. Πιθανώς το Δουβλίνο θα προστατεύσει ακόμα μια φορά τους ιδιώτες ομολογιούχους των κατεστραμμένων τραπεζών κατανέμοντας τις ζημιές στο σύνολο των συμβαλλομένων σύμφωνα με το ρητό, "ιδιωτικά κέρδη, κοινωνικοποιημένα χρέη" ή "too big to fail", poλύ μεγάλος για να αποτύχει. Όμως τι συνέβη στην κέλτικη σαπουνόπερα; Τα stress test που διενεργούνται από την Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας είναι πιθανόν να αναγκάσουν το κράτος να αναλάβει τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού ινστιτούτου Irish Life & Permanent (Il&P), που αποτελεί την τελευταία τράπεζα της χώρας που έχει παραμείνει ακόμα ιδιωτική. Σύμφωνα με τους Irish Times, αυτά τα tests βοηθούν στο να αξιολογήσουν τα ιδία κεφάλαια που έχουν ανάγκη οι τράπεζες προκειμένου να αντέξουν ενδεχόμενες συμπληρωματικές απώλειες σε περίπτωση χρηματοπιστωτικής κρίσης, κρίσης κρατικών ομολόγων ή αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Τα αποτελέσματα των tests, συνεχίζει η εφημερίδα, θα δημοσιευτούν την Πέμπτη και τότε θα αναγκάσουν την IL&P "να παραχωρήσει την κρατική συμμετοχή".

Το μόνο άγνωστο ακόμα είναι το ποσοστό, που μπορεί να είναι μεγαλύτερο του 50%, με μία κρατικοποίηση εν γένει του ινστιτούτου. Ένα τέτοιο μέτρο θα σήμαινε την σχεδόν καθολική κρατικοποίηση του τραπεζικού τομέα: εδώ και δύο χρόνια το ιρλανδικό κράτος αναγκάστηκε να αναλάβει τον έλεγχο πολλών τραπεζών που βρισκόντουσαν σε βαθιά κρίση εξαιτίας των κολοσσιαίων απωλειών που κατεγράφησαν στην πιστωτική αγορά και στα κρατικά δάνεια.

Επίκεντρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναζήτηση στο Staurodromi..