Πως θα αναγνωρίζουν την στρατιωτική θητεία τους οι ασφαλισμένοι.
Ποιο είναι το κόστος εξαγοράς και ποιες εκπτώσεις θα έχουν.
Νωρίτερα στη σύνταξη θα βγουν όσοι ασφαλισμένοι προχωρήσουν στην αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας, ωστόσο θα πρέπει να λάβουν υπόψη το κόστος της εξαγοράς.
Οι προϋποθέσεις διαφοροποιούνται στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ανάλογα με τον χρόνο υποβολής της αίτησης αλλά και τον τρόπο καταβολής των χρημάτων διαμορφώνεται και το τελικό ποσό.
Από φέτος παρέχεται έκπτωση 30% για την αναγνώριση του στρατού στα ασφαλιστικά ταμεία, ωστόσο και πάλι το τίμημα είναι υψηλό σε σχέση με τα υπόλοιπα πλασματικά έτη. Μία επιπλέον έκπτωση της τάξης του 15% θα έχουν όσοι καταβάλλουν εφάπαξ όλο το ποσό της εξαγοράς.
Διαφορετικό καθεστώς ισχύει στο Δημόσιο, όπου η εξαγορά κοστίζει φθηνότερα σε σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά δεν ισχύει η έκπτωση του 30%.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θεμελίωση δικαιώματος και για προσαύξηση της σύνταξης. Εως σήμερα η δυνατότητα αυτή παρεχόταν μόνο στον δημόσιο τομέα.
Ο ασφαλισμένος αξίζει να σταθμίσει το πότε είναι πιο συμφέρον για τον ίδιο να προβεί στην εξαγορά της στρατιωτικής του θητείας. Κι αυτό γιατί ήδη από φέτος και μέχρι το 2015 μπορεί να θεμελιώσει το δικαίωμα συνταξιοδότησής του σε διαφορετικό κάθε φορά χρονικό όριο ηλικίας.
Εξάλλου η μείωση στο απαιτούμενο ποσό της εξαγοράς δίνει τη δυνατότητα ακόμη και σε χαμηλόμισθους εργαζόμενους να προχωρήσουν άμεσα στις ανάλογες ενέργειες για την αναγνώριση και κατά συνέπεια τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Οι ασφαλισμένοι πρέπει να λάβουν υπόψη τρία σημεία-κλειδιά:
Τον χρόνο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος: Οσο πιο γρήγορα θεμελιωθεί το συνταξιοδοτικό δικαίωμα, τόσο πιο νωρίς θα μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί ο ασφαλισμένος, αποφεύγοντας την αύξηση στα όρια ηλικίας.
Τις αποδοχές: Οσο πιο νωρίς γίνει η αναγνώριση, τόσο πιο χαμηλό θα είναι το ποσό που θα δαπανηθεί, καθώς υπολογίζεται ως ποσοστό επί των αποδοχών, που κατά κανόνα είναι χαμηλές στην έναρξη του εργασιακού βίου.
Τον χρόνο της εξαγοράς: Από φέτος παρέχεται έκπτωση 30% για την εξαγορά του στρατού στα ασφαλιστικά ταμεία (επιπλέον έκπτωση 15% δίνεται σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού). Η ρύθμιση αυτή δεν ισχύει ωστόσο για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν με το «παλαιό» καθεστώς.
Από την 1η Ιανουαρίου 2015 το ποσοστό της έκπτωσης για την εξαγορά του στρατού φτάνει το 50%. Από την ημερομηνία αυτή όποιος εισέρχεται στην αγορά εργασίας και κατ' επέκταση ασφαλίζεται για πρώτη φορά ή βρίσκεται στα πρώτα στάδια του ασφαλιστικού του βίου, συμφέρει να αναγνωρίζει άμεσα τη στρατιωτική του υπηρεσία.
Σε κάθε περίπτωση προσοχή χρειάζεται από όλους τους ασφαλισμένους, καθώς οι αναγνωρίσεις (και της στρατιωτικής υπηρεσίας) θα πρέπει να γίνονται πάντα σε συνάρτηση με τον συγκεκριμένο συνταξιοδοτικό στόχο.
Επιστροφή φόρου με την εξαγορά
Το ποσό που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι για την εξαγορά του στρατού εκπίπτει, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο φόρος. Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας που έχει ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ και υπάγεται στην ανώτερη ασφαλιστική κλάση θα καταβάλλει για την αναγνώριση του στρατού 8.500 ευρώ τον χρόνο.
Ο συγκεκριμένος ελεύθερος επαγγελματίας για εισόδημα 50.000 ευρώ κανονικά θα πληρώσει φόρο 11.800 ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται άλλες δαπάνες που εκπίπτουν από το εισόδημα ή τον φόρο).
Ομως μετά την αναγνώριση του στρατού ο φόρος θα πέσει στα 8.570 ευρώ, καθώς υπολογίζεται με βάση το εισόδημα των 41.500 ευρώ (δηλαδή 50.000 ευρώ μείον 8.500 που πήγαν για την εξαγορά του στρατού).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου