Η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 στο 10,6% του ΑΕΠ θα είναι καταλυτική ως προς τη στάση της τρόικας έναντι της Ελλάδας και θα φέρει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με το κρίσιμο δίλημμα που προτίθενται να της θέσουν οι δανειστές: "Ή κόβετε κράτος ή...
κόβουμε τις δόσεις". Η παρουσία των ξένων εμπειρογνωμόνων στην...
Αθήνα (φτάνουν αύριο και την Τρίτη) θα είναι καθοριστική καθώς θα διαπιστώσουν εάν η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση και το σχέδιο να «κόψει κράτος», μέσω του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2012 - 2015 (ΜΔΠ) και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Εάν καταλήξουν στο συμπέρασμα είτε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει (δεν έχει πολιτική βούληση) είτε ότι δεν μπορεί (να καταρτίσει ένα τολμηρό και αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και αποκρατικοποιήσεων), τότε δεν θα διστάσουν να βάλουν στο τραπέζι και την αναστολή καταβολής των δόσεων του δανείου. Προκειμένου να μη φτάσουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο κατά την επίσημη αξιολόγηση του Μνημονίου στα τέλη Μαΐου, η τρόικα αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια ενδιάμεση αξιολόγηση, στέλνοντας στελέχη της αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα. Ετσι, θα υπάρχει κάποιος χρόνος ώστε να γίνουν διορθωτικές κινήσεις.
Το ΜΔΠ και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα είναι, επίσης, οι βασικοί άξονες του νέου, διευρυμένου σε περιεχόμενο και διάρκεια, Μνημονίου, η υλοποίηση του οποίου αποτελεί εξάλλου προϋπόθεση και για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το 2012. Γι’ αυτό, άλλωστε, η Ευρωζώνη με την απόφαση της συνόδου κορυφής στις 11 Μαρτίου φρόντισε να δεσμεύσει την Ελλάδα ότι θα επιδιώξει έσοδα 50 δισ. ευρώ από πώληση εταιρειών και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής τα δείγματα γραφής δεν είναι ενθαρρυντικά. Οπως σημειώνει στέλεχος της τρόικας «η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί μετά βίας το Μνημόνιο, ενώ αυτό θα έπρεπε να είναι το ελάχιστο». Οι καθυστερήσεις και οι εκπτώσεις στην υλοποίηση του προγράμματος, η ατολμία στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, η στάση της αντιπολίτευσης και η διογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια, υποστηρίζει, επέτρεψαν να κυριαρχήσει η άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα «τα βγάλει πέρα» και θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους.
Η πεποίθηση αυτή ενισχύεται επίσης από:
1. Την αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2010, που οφείλεται κυρίως στις υπερβάσεις δαπανών του ευρύτερου δημόσιου τομέα και δείχνει ότι ο δημοσιονομικός έλεγχος εξακολουθεί να είναι αναποτελεσματικός. Αποδεικνύεται, εξάλλου, και από το γεγονός ότι δεκάδες δημόσιοι φορείς, μεταξύ αυτών και μεγάλες ΔΕΚΟ, όπως ο ΟΣΕ και η ΕΡΤ, δεν μπορούν ακόμη να στείλουν έγκαιρα στο Γενικό Λογιστήριο μηνιαία οικονομικά στοιχεία.
2. Την υστέρηση των εσόδων, που οφείλεται όχι μόνο στους υπεραισιόδοξους, όπως αποδείχθηκε, στόχους, αλλά και στην καθυστέρηση στην αναμόρφωση του ελεγκτικού μηχανισμού. Οι δύο αυτοί παράγοντες θα επισπεύσουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων φέτος, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ. (Βλ. Οικονομική Κ, σελ. 2)
3. Τα αντιφατικά μηνύματα που στέλνει η κυβέρνηση, ως προς τις αποκρατικοποιήσεις, με υπουργούς, όπως η κ. Μπιρμπίλη και η κ. Κατσέλη, να βάζουν ο καθένας τις δικές του κόκκινες γραμμές, όπου νομίζει.
4. Την απροθυμία αρκετών υπουργών να περικόψουν τις δαπάνες όσο χρειάζεται προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα στο 1% του ΑΕΠ έως το 2015. Αλλοι, προκειμένου να περιορίσουν την περικοπή δαπανών που ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών, έθεσαν έναν υπερβολικά φιλόδοξο στόχο για έσοδα από εισφορές (όπως η κ. Κατσέλη, 4 δισ. ευρώ επιπλέον την 4ετία). Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, δήλωσε πως στην προτεινόμενη από το υπουργείο Οικονομικών μείωση των δαπανών θα συνυπολογίσει και την προϋπολογισθείσα εξοικονόμηση πόρων, ύψους 500 εκατ. ευρώ, από την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης». Αλλοι είπαν απλώς ότι ο στόχος που τους ετέθη είναι ανέφικτος.
Αποτέλεσμα της απροθυμίας είναι το γεγονός ότι, ενώ το οικονομικό επιτελείο έπρεπε να στείλει στους εμπειρογνώμονες της τρόικας ένα προσχέδιο του ΜΔΠ έως τις 28 Μαρτίου,ώστε να προλάβουν να το μελετήσουν, έως και σήμερα, παραμονή της άφιξής τους στην Αθήνα, η κατάρτιση του σχεδίου δεν έχει ολοκληρωθεί και στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζονται οι συσκέψεις.
Ρεπορτάζ : Βασίλης Ζήρας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου