Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Γενικές Οδηγίες για όλα τα ψητά κρέατα στο φούρνο (γουρουνόπουλο, αρνί, γαλοπούλα)

  • Τα ψήνουμε τόσες ώρες όσο είναι το βάρος τους.
  • Το αρνί και το γουρουνόπουλο δεν το βρέχουμε ποτέ από επάνω διότι η πέτσα τους γίνεται σα λάστιχο.
  • Αντιθέτως στη γαλοπούλα επιβάλλεται να βρέχουμε από πάνω με το ζωμό που ψήνεται(κρασι,πορτοκαλι ,λεμόνι και κονιάκ)

Ειδικότερα για το αρνί και το γουρουνόπουλο

  • Αν θέλουμε το βρέχουμε εσωτερικά με λίγο ξύδι και το ξεπλένουμε από την κάτω πλευρά χωρίς να βραχεί η πέτσα γιατί μαλακώνει.
  • Αν έχει τριχουλες το καψαλίζουμε με ένα κερί να φυγουν,αλατοπιπερωνουμε και από την κάτω πλευρά χαράζουμε κατά διαστήματα με ένα μαχαίρι  και βάζουμε πάλι αλατοπίπερο για παραδειγμα στα μπουτια ή στα πιο χοντρα μερη (όχι σκόρδο).
  • Έπειτα το αλείφουμε με το χέρι μας με λίγο λάδι (το γουρουνόπουλο με φυτινη)επάνω στην πέτσα.
  • Το βάζουμε στο ταψί με 1μιση ποτήρι νερό (για το αρνί αν έχουμε κληματόβεργες τις βάζουμε μέσα στο ταψί και από κάτω ρίχνουμε το νεράκι).

  • Ψηνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς για ½  ώρα μέχρι να αρχίσει να ροδίζει από πάνω και μετά κατεβάζουμε στους 130 βαθμούς.
  • Το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να ψηθεί τόσες ώρες όσο είναι το βάρος του.
  • Το ξεσκεπάζουμε ελέγχουμε αν έχει ψηθεί (όταν είναι ψημένο συνήθως φεύγουν τα κόκκαλα).
  • Τότε δυναμώνουμε το φουρνο στους 220 βαθμούς και το αφήνουμε ξεσκέπαστο  μέχρι να ροδίσει καλά η πέτσα και όταν την πιάνουμε να είναι μια τραγανή και σκληρή κρούστα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναζήτηση στο Staurodromi..